40 χρόνια από τον θάνατο του Bruce Lee...

2015-10-13 10:39
 
images (7)

Ακριβώς 40 χρόνια πέρασαν από τον ξαφνικό θάνατο του Bruce Lee ή «Dragon», του πιο διάσημου ηθοποιού, σκηνοθέτη και δάσκαλου πολεμικών τεχνών της εποχής. Λέγεται ότι στις 20 Ιουλίου 1973 ο διάσημος ηθοποιός πέθανε λαμβάνοντας μία ασπιρίνη, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του θρυλικού Bruce. Έχουν λεχθεί πάμπολλες εκδοχές για τις αιτίες θανάτου, όμως το θέμα δεν είναι στην πραγματικότητα η αιτία, αλλά η πολύτιμη συμβολή του αξιόλογου αυτού ατόμου στο χώρο του κινηματογράφου σε μία τόσο, μα τόσο μικρή χρονική διάρκεια ζωής. Όχι μόνο κλονίστηκε η τότε κινηματογραφική τέχνη με τις νατουραλιστικές σκηνές των ταινιών του, αλλά και το γεγονός ότι οι πολεμικές τέχνες και ο υγιής τρόπος ζωής που πρόβαλε προς τα έξω ο Bruce, έγιναν η μόδα της εποχής.

Όντως απίστευτα τελειομανής, ανέπτυξε το δικό του στυλ στο Kung Fu το Jeet Kune Do που ένωνε στοιχεία της πυγμαχίας, του fitness και μία ιδιαίτερη φιλοσοφία στη διδασκαλία των πολεμικών τεχνών. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσα ακόμα πράγματα θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο του κινηματογράφου και των πολεμικών τεχνών αυτό το μοναδικό άτομο…Προτείνω στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου να θυμηθούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύντομη, αλλά αξιόλογη ζωή του.

1. Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1940 στο San Francisco των ΗΠΑ, το έτος του Δράκου σύμφωνα να με το κινέζικο ωροσκόπιο.

2. Σε ηλικία 3 μηνών έλαβε μέρος στην πρώτη του ταινία — «Golden Girl Gate» ( σε ρόλο μικρού κοριτσιού).

3. Ήταν πάντα ένα αδύναμο και ασθενικό αγόρι.

4. Το πραγματικό του όνομα ήταν – Li Yong Fang ή «Little Phoenix». Όνομα γυναικείο, το οποίο δόθηκε επίτηδες από τους γονείς του για να τον προστατέψουν από τα κακά πνεύματα.

5. Ο Bruce σπούδασε επαγγελματικό χορό με τόση με υπομονή και χάρη, όσο και τις πολεμικές τέχνες. Χόρευε σε επαγγελματικό επίπεδο και σε ηλικία των 18 ετών κέρδισε το πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ στο cha-cha-cha.

6. Ο Bruce Lee μιλούσε σε τέσσερις γλώσσες: εις την αγγλική, κινεζική, ιαπωνική και μία prestige κινεζική διάλεκτο Yue-hanzi.

7. Έχασε μόνο μία μάχη στη ζωή του, όταν ήταν 13 ετών. Αυτή όμως η ήττα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, οδήγησε τον τότε έφηβο στη βαθύτερη και εκτενέστατη μελέτη των πολεμικών τεχνών.

8.Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου σπούδασε εις το τμήμα Φιλοσοφίας.

9. Κατά κανόνα, όλες οι ταινίες πολεμικών τεχνών, επιταχύνονταν επίτηδες από τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για να φαίνονται πιο θεαματικές οι σκηνές μάχης, γεγονός που δεν γίνονταν με τις ταινίες του Bruce Lee. Αντίθετα κινούνταν τόσο γρήγορα που το συνηθισμένο επίπεδο κινηματογράφησης της εποχής 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, δε ήταν αρκετά γρήγορο για να αποθανατίσει τις κινήσεις του. Προκειμένου να συλληφθεί από την κάμερα, αναγκάζονταν να κινηματογραφούν γρηγορότερα σε 32 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μετά να καθυστερούν την επίδειξη, έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να δει την ταινία.

10. Το προσωπικό στιλ πολεμικών τεχνών «Jeet Kun Do» ο Bruce το ανέπτυσσε και το τελειοποιούσε μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του.

11. Το 1964, ο Bruce Lee είχε προσκληθεί σε ένα πρωτάθλημα καράτε στο Long Beach της Καλιφόρνια, όπου κι έκανε την γνωστή του κίνηση «one-inch knockout» – ένα καταστροφικό χτύπημα – πλήγμα από πάρα πολύ μικρή απόσταση.

12. Ο Bruce μπορούσε να κάνει push-ups σε δύο δάχτυλα του ενός χεριού και έλξεις στο μονόζυγο πιάνοντας το μόνο με το μικρό δάχτυλο του ενός μόνο χεριού του.

13. Ήταν τόσο γρήγορος και δεξιοτέχνης που μπορούσε να πετάξει και να πιάσει στον αέρα τον κόκκο ρυζιού με chopsticks.

14. Ο Bruce είχε αναπτύξει το δικό του σύστημα διατροφής με ενδιαφέρουσα για την εποχή κατάρτιση εις την αθλητική προετοιμασία και τις ασκήσεις στο γυμναστήριο. Ανέπτυξε τέλεια σωματική ανάπτυξη με τα δημοσιεύματα προσωπικών μεθόδων άσκησης και διατροφής να αποκτούν τεράστια δημοτικότητα.

15. Έδινε μεγάλη προσοχή και χρόνο εις την κινηματογράφηση των ταινιών του με στόχο πάντα την τελειότητα της κάθε κίνησης και λεπτομέρειας.

16. Ακόμα και όταν δεν έκανε προπόνηση στο γυμναστήριο, έκανε καθημερινά διάφορες σωματικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι όταν παρακολουθούσε τηλεόραση. Φανατικός οπαδός στην προπόνηση κοιλιακών μυών.

17. Αγαπημένο του χτύπημα με το πόδι – στο κεφάλι, το οποίο πολλές φορές επιδείκνυε στις ταινίες του.

18. Μπορούσε επί δεύτερα να κρατά με το χέρι του σε πρόταση αλτήρα 32 κιλών.

19. Ο Arnold Schwarzenegger θεωρεί το σώμα του Bruce Lee ως σημείο αναφοράς ως προς την πλήρη έλλειψη του σωματικού λίπους.

20. Ο Bruce μπορούσε να τρυπήσει με τα δάχτυλα του κλειστό κουτί coca cola. Φανταστείτε ότι στην εποχή του το κουτί ήταν κατά πολύ παχύτερο και από ανοξείδωτο ατσάλι κι όχι από αλουμίνιο, όπως κατασκευάζεται σήμερα.

21. Ο Bruce ήταν ένας στοργικός πατέρας.

22. Και καταπληκτικός οικογενειάρχης.
 

Μετάφραση και επιμέλεια Dr. Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

πηγή www.rambler.ru